Biszkopt z truskawkami i galaretką

Kończą się truskawki. Proponujemy skorzystać z przepisu Pani Helenki na doskonałe ciasto owocowe, które może być atrakcją rozpoczynającego się właśnie weekendu. Nie jest trudne, spróbujcie.
Składniki: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 czubata szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat śmietankowy, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek.

Sposób wykonania: Przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach 25×36 cm, natłuścić masłem, wysypać miałką bułką tartą. Nagrzać piekarnik. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodawać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i ubijać do całkowitego połączenia białkami. Do tak uzyskanej masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. w temp. 170 st.C.

Rozpuścić galaretki i schłodzić do stanu zastygania. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na dwie części, nasączyć aromatem. Dolną część ciasta włożyć do blaszki, rozłożyć na niej truskawki (większe przekroić) i zalać zastygającą galaretką. Na to nałożyć wierzchnią część ciasta. Polać gotową polewą, posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić do całkowitego zastygnięcia galaretki.