Ciasto agrestowe

agrest

Dojrzewają agresty. Co z nimi robić? Kiedyś robiono przetwory, ale ta sztuka upada, więc najczęściej podjadamy prosto z krzaka. Pani Jagoda proponuje na niedzielę ciasto agrestowe, które jej zdaniem najlepiej smakuje kiedy agrest jest dopiero dojrzewający, jędrny, twardy.

Składniki ciasta: 3 szklanki mąki tortowej, 5 łyżek cukru, 1 kostka margaryny, 5 jaj, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki śmietany.
Składniki kremu: 1 szklanka cukru, 2 opakowania jasnego budyniu, 75 dkg agrestu.
Ciasto: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem (jak na kruche ciasto), dodać 5 żółtek oraz śmietanę i krótko zagnieść. Piątą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Tortownicę o średnicy 26 cm lub blachę o wymiarach 38×22 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach widelcem, posypać pokruszonymi biszkoptami (można biszkopty zastąpić bułką tartą). Na tak przygotowane ciasto rozłożyć agrest oczyszczony z ogonków i szypułek.
Krem: Pianę z białek ubić na sztywno. Powoli dodawać niewielkie ilości cukru i budyniu w proszku. Tak przygotowany krem wylać na owoce. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozsypać na kremie. Piec na 2 poziomie piekarnika w temp. 170-180 st.C  około 60 min.