Konfitura z zielonych pomidorów

Kończy się czas zbiorów a na krzakach pozostało jeszcze wiele zielonych pomidorów. Można je pozbierać i przechowywać do czasu aż się zaczerwienią – jest  na to wiele sposobów, ale na ogół nie w 100 proc. skuteczne. Można też zrobić z nich konfiturę, co poleca pan Roman – jeden z naszych najbardziej doświadczonych działkowców.

Oto przepis: 1 kg zielonych  pomidorów,1 kg cukru, goździki, szklanka wody, sok z jednej dużej pomarańczy.

Pomidory umyć, przekroić na pół  usunąć pestki, włożyć do wrzątku, zagotować. Odcedzić, ostrożnie przepłukać zimną wodą. Czynność tę powtórzyć 2-3 razy, by pozbyć się szkodliwej solaniny.

Ugotować syrop z wody, cukru, goździków i soku pomarańczowego. Do gotującego się syropu wrzucamy podgotowane odsączone pomidory i gotujemy je przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przez następne dwa – trzy dni czynność tę powtarzamy – zawsze przez kilka minut i odstawiamy. Robimy to tak długo aż pomidory staną się szkliste.

Gorącą konfiturę przelewamy do wyprażonych słoików. Słoiki zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po 5 min. odwracamy z powrotem i  pozostawiamy do ostygnięcia.