Drzewa i krzewy owocowe. Kto nie zrobił cieć jabłoni i grusz oraz nie przeprowadził cięć krzewów owocowych może je przeprowadzić jeszcze na początku marca. Więcej o cieci pisałam w lutym. Przez cały miesiąc możemy sadzi drzewa i krzewy owocowe. Po sadzeniu trzeba je przyciąć i dobrze podlać.
Warzywnik Od połowy marca, jeżeli pogoda nie odbiega od normy, zaczynamy siać warzywa odporne na niskie temperatury: pietruszkę, marchew, koper, rzodkiewkę, rzepę, cebulę, groch. Doglądamy wysianej w lutym rozsady. Jeśli nie zrobiliście tego w lutym, można jeszcze wysiać na rozsadę nasiona selera, pora, papryki, pomidora, kapusty i sałaty. Trzeba pamiętać, że przygotowanie rozsady wymaga czasu. Na przykład przygotowanie rozsady pomidora trwa od 7 do 9 tygodni, czyli wysiewając nasiona między 15 marca a 5 kwietnia, będziemy mieli rośliny gotowe do sadzenia między 15 a 20 maja, więc po ostatnich przymrozkach.
Gdy ziemia jest całkowicie rozmarznięta, rozsypujemy nawozy wieloskładnikowe i płytko przekopujemy zagony. Dysponując kompostem rozkładamy go na nowych zagonkach i dokładnie mieszamy z glebą.
Ogród ozdobny. Krzewy zrzucające liście na zimę i wydające kwiaty na pędach jednorocznych, można przycinać corocznie. Cięcia przeprowadza się na przedwiośniu zwykle w marcu, dopóki rośliny nie wypuściły liści i pąków. Usuwa się wszystkie pędy suche, krzyżujące się, uszkodzone oraz pędy nadmiernie zagęszczające krzew. Zdrowe pędy przycina się do 1/4 – 1/3 długości. W przypadku przemarznięcia przycina się je nisko nad ziemią. Można również przyciąć żywopłoty z krzewów iglastych.
Większość uprawianych krzewów ozdobnych to rośliny tworzące kwiaty na pędach zeszłorocznych i starszych ( forsycja, pigwowiec, krzewuszka, wczesne tawuły, lilak). W tym przypadku cięcia wykonuje się co 2 lata.
Przez cały miesiąc sadzimy byliny, trawy ozdobne, paprocie oraz siejemy odporne na mróz rośliny jednoroczne: gipsówkę, eszolcje, czarnuszkę, groszek pachnący. W końcu marca można przesadzać, a przy tym rozmnażać wieloletnie zioła: melisę cytrynową, tymianek, mięte czy szałwię.
Sprawdzamy stan ściółki, żwirku, kory lub innego wypełnienia naszych rabat. W razie ubytków uzupełniamy. Porządkujemy rabaty z ozdobnymi bylinami. Zasilamy kwiaty cebulowe, które zaczynają już kwitnąć. Dzielimy karpy liliowców, funkii, astrów krzaczastych, ostróżki, płomyków wiechowatych, rudbekii i ogrodowych odmian nawłoci.
Wygrabiamy dokładnie trawnik. Na starszych trawnikach dobrze jest wykonać zabiegi areatorem lub wertykulatorem, które usuwają sfilcowaną darń i napowietrzają glebę. Należy to zrobić zanim rozpocznie się okres wegetacji trawy. Młodsze trawniki, należy dobrze wygrabić stalowymi grabiami oraz nakłuć np. widłami, w celu napowietrzenia. Następną czynnością jest wykonanie pierwszego nawożenia nawozami specjalistycznymi do trawników.
mgr inż. Ewa Śmiałek
społeczny instruktor ogrodnictwa