Święto Trzech Króli

Dzisiejsze Święto Trzech Króli kończy długi okres świąteczno-noworocznego wypoczynku – niektórzy rozpoczęli go już 21 grudnia. Przywracając to święto nawiązaliśmy do prastarej tradycji, według której dzień Trzech Króli zamykał tzw. dwunastnicę czyli obchody Bożego Narodzenia, podczas których wstrzymywano się od każdej cięższej pracy. Balowano natomiast i biesiadowano bez przerwy, a w dzień Trzech Króli – piszą kronikarze – urządzano uczty przewyższające wieczerzę wigilijną, bo przecież nie obowiązywał już post.
Na środku biesiadnego stołu kładziono specjalnie na tę okazję upieczony bochen chleba nakryty lnianą ściereczką. Miał zapewnić rodzinie obfitość chleba do przyszłego roku. Na pamiątkę darów królewskich dla Jezuska dzieci otrzymywały specjalne ciastka zwane szczodrakami, zaś dorośli jabłka – na zdrowie, orzechy – na długowieczność, migdały – dla zabezpieczenia przed chorobami oraz antałki piwa, wina lub okowity na dobre samopoczucie i powodzenie u płci przeciwnej.
Tradycyjną zabawą podczas tych uczt było szukanie migdałowego króla. Zostawał nim ten, kto znalazł migdała w tzw. rogatym cieście czyli w specjalnie upieczonych na ten dzień rogalikach. Migdałowy król dostawał przywilej wodzireja zabawy, wybrania do tańca najładniejszej panny i podobno miał zagwarantowany od losu wyjątkowo dobry rok.
Cóż, dzisiaj już nikt takich zabaw nie urządza, w szczęście migdałowego króla nikt nie wierzy, a dobrą przyszłość najpewniej się dobrą pracą zapewnia. Z tym przekonaniem łatwiej będzie jutro rozpocząć dzień.