Kiedy zapytać o jarmuż wśród właścicieli ogrodów, na ogół ludzie wiedzą, że jest to warzywo z rodziny kapustowatych, o grubych, pomarszczonych, dekoracyjnych liściach. Podobno bardzo odżywcze, zdrowe. Ma dużo wartościowych składników, szczególnie żelaza. Do jedzenia nadaje się dopiero po lekkim przemrożeniu, bo wtedy pozbywa się nieprzyjemnej goryczki. Co z niego można zrobić?
Kiedy zadałem to pytanie parę lat temu, odezwało się kilka osób. Na ogół przypominano potrawy z dzieciństwa robione przez babcie lub mamy. Teraz sytuacja w tym względzie zasadniczo się zmieniła. Za sprawą entuzjastów zdrowej żywności i propagatorów warzyw mało znanych, a także poszukiwaczy nowych smaków, w Internecie można znaleźć bardzo dużo potraw z wykorzystaniem jarmużu.
Może przyczyni się to również do popularyzacji uprawy tej rośliny w naszych ogrodach? Jedna jaskółka już jest. Oprócz zielonego pokazał się też jarmuż czerwony.