Pikle z ogórków

pikle

W ogrodach kończą się ogórki. Na grządkach coraz więcej dużych, które nawet na mizerię nie bardzo się nadają. Z powodzeniem można je jednak wykorzystać na pikle. Przepis jest prosty, każdy potrafi.

Przygotować zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1,5 szklanki cukru, 1,5 płaskiej łyżki soli. Kto chce pikle uatrakcyjnić może dodać 1,5 łyżeczki kurkumy, albo 3 łyżeczki curry – będą żółte, a curry bardziej pikantne. Zalewę zagotować, przestudzić.

Ogórki obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jeśli ćwiartki duże, można je podzielić jeszcze na połowę. Tak przygotowane ogórki ułożyć pionowo, ciasno w słojach, dodać do każdego 2 ziarna ziela angielskiego 3-4 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy i ewentualnie kawałek baldacha kopru. Zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować przez 10 min. od zagotowania wody. Wyjąć, ustawić dnem do góry do wystygnięcia.